Primii ani de fotbal din Galati in perioada 1910–1964

Asociatia Suporter Club Otelul Galati, cunoscut in mod obisnuit ca Otelul Galati, sau pur si simplu ca Otelul, este un club de fotbal roman cu sediul in orasul Galati, judetul Galati, care joaca in prezent in Liga III .

Fondata in 1964 ca echipa de otel Galati, Otelul a petrecut primele doua decenii din istoria lor in ligile inferioare. Au ajuns in Liga I pentru prima data in 1986 si au petrecut in total douazeci si sapte de sezoane jucand la varf, asigurand in acelasi timp mai multe sezoane de fotbal european.

Otelul a castigat titlul de liga la sfarsitul campaniei 2010–11, devenind primul campion roman din regiunea Moldovei; acest triumf a fost insotit de castigarea Supercupa tarii 2011. Cel mai bun rezultat al lor in Cupa Romaniei este atingerea finalei din 2004. Pe plan international, cele mai bune performante ale Otelulului se califica pentru etapele grupelor din Liga Campionilor UEFA 2011–12 si sunt unul dintre cei unsprezece co-castigatori ai Cupei UEFA Intertoto 2007.

Fotbalul s-a raspandit in Romania cu putin inainte de 1900, aparand in orasele Arad si Bucuresti. A sosit la Galati aproximativ 10 ani mai tarziu, prin intermediul companiilor si birourilor de comert exterior din oras si prin eforturile ofiterului Vladovici, un soldat de cariera care studiase in Franta si care aducea reglementari si echipamente pentru jocuri de fotbal la Galati.

Primele jocuri au avut loc c. 1908, cand echipa lui Vladovici din Regimentul 3 Artilerie a jucat grupuri de marinari englezi stationati in port. Un an mai tarziu, Regimentul de Cavalerie din Galati a infiintat o a doua echipa in oras. Acest lucru a dus la organizarea mai multor meciuri de fotbal, iar presa a subliniat faptul ca meciurile au fost posibile si cu marinarii de la nave navale britanice prezenti in Portul Galati.

Elevii Liceului Vasile Alecsandri (LVA) au format o echipa in 1919. Un an mai tarziu, emigrantii din Turcia, Grecia sau Armenia au infiintat (cu sprijinul burgheziei) echipele din Olimpia si Niki, formate in mare parte din jucatori veniti din Italia. , Grecia si Turcia, unde fotbalul a fost mult mai dezvoltat ca sport. Un meci de referinta a avut loc pe 7 mai 1921, intr-un joc expozitional („propaganda sportiva”), cand Triumf Bucuresti a invins Internationala Galati (o echipa temporara de jucatori straini stabilita la Galati) 2–1.

In acelasi an, echipa HMS Ladybird a invins Internationala Galati 6–2. Desi erau prea putine echipe pentru competitii organizate, meciurile intre orase s-au intensificat cu Braila, Tulcea si Reni. Au fost, de asemenea, meciuri continue cu echipele locale Internationala, Niki, Olimpia, Soimii Dacia, Atlas si LVA, precum si cu echipe militare.

In 1922, Dacia Soimii si LVA s-au contopit pentru a fonda Dacia Vasile Alecsandri Galati (DVA), o echipa care a castigat o mare popularitate si timp de doua decenii a fost considerata printre cele mai puternice cluburi de fotbal din sudul Moldovei si estul Munteniei. Alte echipe noi au inclus Macabi, Aviatia, Scoala Comerciala, Sportul si Baza Navala.

Noile echipe si popularitatea crescanda au permis aparitia diferitelor competitii, iar campionatele au avut loc la nivelul orasului si al districtului. Structurile clubului au crescut cu echipe de seniori, rezerve, tineri si copii. Au fost create echipe de burghezie greceasca din Ermis, Acropole si Foresta.

In 1926, a avut loc primul campionat de district. Au participat zece echipe din Galati (inclusiv echipele de cartier Soimii si Gloria), doua de la Reni (Macabi si Dunarea) si o echipa reprezentand Tulcea. Competitia a fost un succes comercial cu primii campioni DVA. In runda urmatoare, DVA a invins Concordia Iasi 6–1 si a avansat la un turneu final pentru trofeul national. Au participat zece echipe, printre care Chinezul Timisoara, Unirea Tricolor Bucuresti, Coltea Brasov si AMEFA Arad. Lipseste experienta la acest nivel de competitie, DVA a pierdut fata de Brasov 1–7.

Pentru ca la vremea respectiva erau la moda echipele militare, capitanul Slatineanu a transferat de la Brasov echipa lui Fulgerul. Cu toate acestea, din cauza dificultatilor financiare, Fulgerul a avut o viata scurta. Reglementarile anilor 1920 nu permiteau echipei sa participe la campionatele raionale. In schimb, a luat parte la o serie de meciuri si competitii internationale. Aceasta a permis noii echipe Galati sa castige experienta jucand echipele puternice MTK Budapesta, Vasas, Újpest, OFK Beograd, ŽAK Subotica si Rapid Wien. Aceste meciuri s-au jucat cu casa de bilete inchisa.

La sfarsitul anilor 1920, greutatile economice (afectate de criza economica) au dus la dizolvarea majoritatii celor 20 de cluburi care au existat. La un moment dat, doar trei cluburi au luat parte la campionatul raional: DVA, Gloria si Soimii. In 1927, aceste doua ultime cluburi, care au fost fondate ca echipe de cartier in Galati, au fuzionat ca Gloria Soimii. In 1932, la initiativa lucratorilor feroviari, Gloria Soimii si CFR Galati (clubul de fotbal din Galati) s-au contopit cu Gloria CFR Galati.

Gloria CFR s-a alaturat imediat Campionatului de Dunare de Jos, alaturi de echipe deja experimentate in competitii oficiale, precum: DVA, Ermis, Marina Danubiana si Unirea Tulcea. Treptat, echipa a progresat, iar in sezonul 1934-35 a devenit campioana districtului Dunarea de Jos, apoi a promovat imediat la Divizia C. Un an mai tarziu a fost promovata la Divizia B. Aceasta promotie a fost posibila dupa trei play-off-uri de promovare (la Bucuresti , Galati si Constanta) impotriva Telefon Club Bucuresti, dar si datorita Federatiei Romane de Fotbal care a recunoscut valoarea echipei. In sezonul 1937–38, „Muncitorii Cailor Ferate” au avut o performanta spectaculoasa de 16 victorii, o remiza si o singura infrangere si au fost promovate la Divizia A. In 1937, clubul Metalosport Galati s-a format in oras si a avut rezultate importante in liga a doua si a treia.

Programul campionatului a fost intrerupt de al doilea razboi mondial si a fost reluat in 1946. Galati a fost apoi reprezentat de Gloria CFR in Divizia B, in timp ce Metalosport, Santierul Naval si FC Arsenal au fost in Divizia C. La inceputul anilor 1950, DVA a fost dizolvata din cauza financiara probleme si Gloria CFR a fost retrogradata in Divizia C. Clubul Dinamo Galati (ulterior redenumit Siderurgistul Galati) s-a format in 1955 si a ajuns foarte aproape de promovarea in liga de premiera a tarii in 1961 si 1962. Constructorul Galati a fost fondat in 1950 si a ajuns la Finala Cupa Romaniei din 1973. Siderurgistul a fost promovata in 1963 si, in ciuda rezultatelor oscilante, a fost cea mai buna echipa a orasului pana la jumatatea anilor ’60.