Otelul Galati de la retrogradare si probleme financiare pana in present

Dupa dizolvarea clubului, suporterii Otelul au fondat o noua asociatie numita Asociatia Suporter Club Otelul Galati si l-au inregistrat pentru a concura in Liga a IV-a. La 19 iulie 2016, ASC Otelul Galati s-a nascut oficial cu obiectivul de a continua traditia Otelul si a fotbalului din Galati.

ASC Otelul Galati a fost considerat succesorul spiritual al vechiului club, deoarece a purtat aceleasi culori, a jucat pe acelasi stadion si a fost sustinut de aceiasi fani. Cu toate acestea, nu detinea marca si recordul ligii vechiului club, care fusese cumparat la licitatie pentru 10.000 de euro. Cu toate acestea, castigatorul licitatiei nu a achitat oferta care a devenit nula. Cu ajutorul unei firme de avocatura, ASC Otelul a dobandit posesia recordului si a marcii si a devenit succesorul oficial al clubului la 12 septembrie 2017.

La sfarsitul primului sau sezon, ASC Otelul a castigat Liga IV – judetul Galati si a invins campioanele judetului Iasi, Unirea Mircesti, intr-un play-off pentru a castiga promovarea in Liga a III-a.  Sub antrenorul Stelian Bordieanu, fost jucator al clubului, Otelul a castigat 30 din cele 32 de meciuri din toata competitia, stabilind un record pentru fotbalul romanesc.

Academia de tineret din Otelul Galati nu a fost niciodata una mare si a avut un rival local important, academia de fotbal Dunarea Galati, din care s-au dezvoltat multi fotbalisti importanti. Otelul a dezvoltat jucatori tineri, printre care: Iulian Arhire, Florin Cernat, Romulus Chihaia, Daniel Florea, Silviu Ilie, Laurentiu Iorga, George Miron, Ionut Neagu, Danut Oprea, Cornel Rapa, Viorel Tanase, Catalin Tofan sau Alexandru Tudorie.

Clubul isi joaca meciurile acasa pe Stadionul Otelul din Galati. De-a lungul timpului, Otelul a folosit si alte locatii locale, precum Stadionul Nicolae Rainea, Stadionul Siderurgistul si Baza Sportiva Zoltan David, dar numai pentru perioade scurte de timp sau pentru cateva meciuri.

Otelul are multi sustinatori in Galati si judetul Galati, dar si in regiunea sudului Moldovei. Otelul Galati are numeroase grupuri de ultras, precum: Steel Boys, Ultra Sud, Sidexplozia, SCOG si New Order. Fanii obisnuiti care nu sunt afiliati la niciun grup de ultras se pot alatura organizatiei Liga Suporterilor Galateni 1993 (Galati Supporters League 1993). Dupa dizolvarea din 2016 a clubului, fanii Otelul din grupele mentionate mai sus au infiintat Clubul de Suport Otelul Galati si au inscris echipa in Liga a IV-a; aceasta actiune a salvat clubul de la o disparitie finala, iar actiunile lor au dovedit atasarea fanilor de „partea rosie, alba si albastra”.

Rivalele amare ale Otelul Galati sunt Dacia Unirea Braila, cu care se confrunta intr-o competitie cunoscuta sub numele de Derby-ul Dunarii de Jos („Derby-ul Dunarii de Jos”). Orice meci Galati – Braila este considerat un derby, preluand acest termen dintr-un derby regional din primii ani de fotbal. O alta rivalitate importanta locala este impotriva lui Dunarea Galati, un club nascut in urma despartirii Otelul. Fanii Otelul impartasesc si o rivalitate cu suporterii Poli Iasi, in urma unei serii de confruntari intre cele doua seturi de fani. O rivalitate mult mai noua este una impotriva FC Vaslui.

La nivel national, Otelul a avut rivali importanti de-a lungul timpului, dar cei mai multi au fost rivali de conjunctura, precum: Steaua Bucuresti, Dinamo Bucuresti sau Rapid Bucuresti, in special in anii 1990, cu episoade mai tarziu izolate si Politehnica Timisoara intre 2010 si 2011, cand cei doi echipele se luptau pentru titlul national.