2011 – 2012: O participare de neuitat in Liga Campionilor

Oțelul Galați a fost fondata în anul 1964, fiind una dintre echipele cu tradiție în fotbalul românesc. Galațenii au obținut primul titlu de campioană a României în anul 2011, cu fostul tricolor Dorinel Munteanu pe banca tehnică. Tot atunci au câștigat și Supercupa României, invingand in finala formatia Steaua Bucuresti cu scorul de 1-0 (golul marcat de Laurențiu Buș în minutul 15). Calificati direct in grupele Champions League, sortii nu au fost de partea moldovenilor, acestia fiind repartizati intr-o grupa de foc cu Manchester United, Benfica Lisabona si elvetienii de la FC Basel, nereusind sa acumuleze niciun punct. Cu toate acestea, banii pentru participare primiti de la UEFAși cei din drepturile TV, cumuland peste 13 milioane de euro ar fi trebuit sa le ajunga galatenilor sa fie prezenti in topul Ligii 1 cel putin 2-3 sezoane. Insa proasta gestionarea a acestora a dus echipa în faliment.

Poate multi iubitori ai fotbalului se intreaba cum a fost posibil acest dezastru. Pe scurt, după acel sezon competitional, cand clubul a jucat in Liga Campionilor, acesta a nimerit pe mana omului de afaceri Dan Adamescu, care a preluat clubul. Atentie, cu un profit de ordinul milioanelor de euro, asa cum am specificat anterior. Acesta insa a cerut insolvența clubului, existand dovezi ca a mituit si unii dintre judecători în acest sens. Astfel clubul a fost devalizat, jucatorii neplatiti și a retrogradat. Iar in sezonul urmator, 2015-2016, sa-a apelat la juniori pentru a tine echipa in liga a doua, astfel ca Otelul a retrogradat în Liga a III-a, la doar doua sezoane dupa ce cunoastea performanta maxima. Falimentul a venit in primăvara lui 2016, deoarece clubul nu a mai putut iesi din insolvență.

In continuare, sa ne amintim putin de parcursul echipei din grupele Champions League, deoarece, statistic vorbind, evolutia Otelului este considerata cel mai slab parcurs a unei formatii romanesti in UCL. Insa, chiar daca nu au adunat niciun punct, moldovenii au facut meciuri bune in acel sezon, inregistrand urmatoarele rezultate. Astfel, echipa antrenata de Dorinel Munteanu s-a deplasat pentru primul meci în Elveția, unde a pierdut cu scorul de 2-1 in fata lui Basel. A urmat apoi meciul cu Benfica, disputat la București, galatenii pierzând iar la limita cu scorul de 0-1. Nici in dubla cu Manchester United nu s-au facut de ras, dar au pierdut ambele partide cu scorul de 2-0. Calificarea era deja compromisa, dar galatenii n-au lasat garda jos si au luptat pentru fiecare minge si in ultimele două meciuri ale grupei, suferind, de asemenea, ingrangeri la limita: 2-3 cu Basel la București și 0-1 cu Benfica, la Lisabona. Trecand in revista aceste rezultate, parca recordul negativ de 0 puncte pentru o echipă romaneasca în grupele Ligii Campionilor (în formatul existent din 1992) nu mai pare atat de evident.