Propuneri pentru Liga 3: play-off-uri şi play-out-uri speciale

Iata ca trecut si data de 1 mai si competitiile din fotbalul romanesc inca nu s-au reluat. Echipele asteapta data de 16 mai pentru a-si relua antrenamentele, daca situatia generala va permite acest lucru. Si cel mai probabil ca vom avea din nou fotbal in luna iunie.

Este si cazul campionatului din Liga 3, acolo unde evolueaza favoritii nostri, SC Oţelul Galaţi. Competitia s-a intrerupt dupa desfăşurarea etapei a saisprezecea, prima a returului, ramananddu-se de disputat inca paisprezece runde. In seria 1, galatenii ocupa locul al saselea, avand 30 de puncte, cu 12 mai putin decat liderul Aerostar Bacau, avand urmatoarea linie de clasament: 9 victorii, 3 egaluri si 4 ingranferi, 25 de goluri marcate si 20 primite. Daca totul decurgea normal, Liga 3 trebuia sa se încheie pana la sfarsitul lui mai, însă datorita pandemiei noului coronavirus presedintele FRT, Răzvan Burleanu a declarat casezonul va fi prelungit, avansand initial ca si termen de finalitate 28 iunie, insa cu siguranta ca acesta va fi prelungit.

Reprezentantii cluburilor Ligii 3 au purtat discutii despre variantele în care campionatul ar putea fi finalizat, urmand ca reprezentanţii acestora în Comitetul Executiv al FRF, Florin Spînu de la ACSO Filiaşi şi Mihai Dăscălescu de la Unirea 1924) sa faca propuneri în cadrul grupul de lucru de la nivelul Federatiei Romane de Fotbal.

Acestia s-au gandit si vor propune un sistem diferit faţă de ce normal, din anii precedenti si anume: campionatul sa fie împărţit în 2, respectiv in play-off-ul şi play-out, existand si varianta ca noile clasamente sa fie făcute pe baza rezultatelor directe. Majoritatea presedintilor echipelor din Liga 3 sunt de acord că cea mai bună formă prin care campionatul poate continua si termina la o data rezonabila în această situaţie de criza este reducerea meciurilor prin crearea unui sistem de play-off, respectiv unul de play-out.

Reprezentanţii cluburilor din Liga 3 în CEx FRF vor propune un sistem de play-off şi play-out. În play-off urmeaza sa intre primele 8 formatii clasate in acest moment din fiecare cele 5 serii, iar în play-out celelalte 8 echipe (în cazul în care seria e completă). Aveam astfel de-a face cu o impartire a clasamentului, practic, in doua. Iar o varianta ar fi noile clasamente de 8 sa fie întocmite doar din rezultatele înregistrate în tur intre cele opt echipe, iar prima etapa disputata din retur sa fie anulata. Astfel, vor rămâne de jucat doar câte 7 meciuri pentru fiecare echipă, atât în play-off, cât şi în play-out (in mod normal mai erau de disputat 15-1=14). Onform acestui scenariu, campionatul Ligii 3 s-ar putea termina în 30-35 de zile.

Fara indoiala ca noua varianta ar putea avantaja echipa noastra, deoarece in acest sistem galatenii au mai multe sanse de promovare decat ar fi avut in sistemul clasic, unde trebuiau sa recupereze diferenta de 12 puncte. Indiferent insa de ce decizie finala se va lua, noi asteptam reluarea campionatului Ligii 3 cat mai curand posibil si le uram mult succes!