Otelul Galati decimata de coruptie si interese

S-ar putea sa va amintiti de Otelul Galati, dar daca nu sunteti fan Manchester United, este putin probabil.

Chiar daca sunteti, este improbabil faptul ca plutonul adversarilor Ligii Campionilor cu care v-ati confruntat de-a lungul anilor, v-ati aminti de acest mic club romanesc care a fost atat de stralucitor, dar atat de pe scurt, facand o calatorie cu ochii instelate la Teatrul Viselor. cu ocazia lor, stand la masa de sus a fotbalului european.

Dupa ce si-au petrecut majoritatea existentei ca club de liga inferioara in Romania, Otelul nu este cunoscut in mod deosebit dincolo de granitele lor nationale si chiar de Moreso, deoarece provin din regiunea istorica a Moldovei, in extremitatea estului tarii. Dar in 2011 au castigat un prim titlu romanesc, iar Steelworkers, dupa cum se stie, au fost catapultati pe scena europeana.

Intr-adevar, pentru baiatul local, Laurentiu Petean, nascut in Galati in sine, a fost un vis devenit realitate.

Am reusit sa castig liga cu Otelul Galati, echipa mea natala. Fiecare jucator vrea sa castige un campionat: si sa o faci cu echipa ta preferata este incredibil , a spus el pentru The Independent.

A fost o surpriza mare pentru toata lumea. Nimeni nu se astepta sa putem castiga pentru ca eram o echipa mica in Romania. Dar grupul si antrenorul Dorinel Munteanu au facut diferenta.

Insa, Petean, care acum are 29 de ani, s-a retras saptamana aceasta din fotbal ca liga in care a castigat lupte cu coruptie si uitare financiara. La cinci ani de la detinerea acestui trofeu, el incepe o noua viata, facand joburi ciudate intr-un hotel din sudul Germaniei doar pentru a avea asigurarea unui venit lunar.

Fostul full-back vorbeste despre modul in care declinul fotbalului romanesc a fost reflectat in cel al Otelului, acum in al patrulea nivel al piramidei ligii la doar cinci ani de la cea mai mare zi a lor. Cluburile in sus si in josul zborului de top se chinuie in mod regulat sa-si plateasca jucatorii la timp, daca este vreodata, si a lasat intregul sport din aceasta tara deschis pentru fixarea meciurilor si influentele externe nefaste.

Este usor de inteles ca exista o mare ispita de a lua bani [din motive lipsite de scrupule], deoarece majoritatea jucatorilor nu primesc plati. Pana acum, doar CFR Cluj si Steaua Bucuresti erau cluburi solide care puteau garanta salarii regulate jucatorilor lor. Acesta este motivul pentru care unele meciuri rezolva si exista jucatori corupti si manageri .

Proaspat incarcat cu acei bani ai Ligii Campionilor si amintiri de frecarea umerilor cu arama europeana de sus, proprietarul Otelului a buzunar banii si a scarpinat. Ar fi fost socant pentru fanii romani daca nu s-ar fi intamplat deja de curand, Unirea Urziceni castigand liga in 2009, jucand in Liga Campionilor in 2010 si reusind totusi sa plece din business pana in 2011.

Deschiderea activelor este mai comuna, aparent, decat sa platesti jucatorilor ceea ce li se datoreaza.

Intr-un sondaj realizat de FIFPro, uniunea globala a jucatorilor, 75% dintre jucatorii din Romania au declarat ca au fost platiti cu intarziere in ultimele doua sezoane – cel de-al doilea procent din 31 de tari europene.

Asa ca, dupa ce a parasit Otelul si a sarit de la club la club, a ridicat intermitent pachetele de salarii atunci cand finantele echipei le permit, Petean s-a asezat cu mama sa si a decis sa-l cheme o zi.

Am ramas acasa cu mama si am vorbit cu ea despre viata mea in fotbal. Dupa doua ore de vorba, am luat decizia sa ma opresc si sa merg mai departe.

Nu am bani, am jucat 23 de ani doar din placere: si nu pot juca fotbal de 100 de ani.

Mama are probleme cu cancerul, iar ultima mea echipa nu mi-a platit salariile timp de cinci luni, asa ca am decis sa nu mai joc fotbal si sa gasesc un loc de munca pentru a avea un salariu regulat.

Cand i-am spus, un ochi plangea si celalalt zambea. Stie cat de mult imi place fotbalul si ca a fost tot ce am facut toata viata, dar si-a dat seama ca sunt un barbat adult si trebuie sa fac ceva pentru viata mea, sa traiesc si sa-mi construiesc un viitor. In Romania nu este posibil sa joci fotbal.

Mama vrea sa ma vada fericit si singurul lucru care m-a facut sa zambesc a fost antrenamentul: in acele doua ore in fiecare zi, uitasem totul: cancerul mamei mele, faptul ca nu m-au platit, discutia despre bani in familie.

Am scris echipei mele, pentru ca voiam sa stie ca iubesc echipa si mi-a placut timpul petrecut acolo. Sufletul meu nu a fost pregatit pentru asta, dar cred ca aceasta este viata.

Aceasta viata se afla acum in Freiburg, Germania si presupune sa traiesti cu un fost coechipier, Bogan Spataru, care este el insusi doar care isi trage viata cu clubul local al zecea nivel SV Jechtingen. Noua apelare a lui Petean lucreaza la un hotel local pentru a ajuta la plata tratamentului cancerului mamei sale.

Astazi este prima mea zi de munca. Prima zi a vietii mele.

Am 29 de ani si asta nu as fi facut-o in viata mea. Imi place fotbalul mai mult decat viata mea! Dar … si pauza pe care o lasa vorbeste volume pentru o cariera pierduta pe fondul sistemului esuat al Romaniei.

Acum sunt la Freiburg, lucrez intr-un hotel. Fac de toate.

Viata lui Petean este acum foarte diferita. De la vestiare pana la room service, povestea lui este un caz trist, dar nu unul izolat in lumea infranta a fotbalului romanesc, o lume pe care este curajos, reticent, o verifica.